Д-р Антонио Душепеев: Училище СУ „Иван Вазов“ – Бургас дава начална медицинска подготовка

Д-р Антонио Душепеев е начaлник на Родилно отделение в УМБАЛ – Бургас. Бил е 5 мандата общински съветник. Роден в Бургас. За първи път прекрачва прага на СУ „Иван Вазов“, продължава в английската гимназия „Гео Милев“ и в Медицинска академия във Варна. За нуждата от медицински кадри и защо е важно медицинското образование в средното  образование? Интервю на Gramofona.com

Д-р Душепеев, само едно бургаско училище предлага обучение с профил медицински специалности и това е СУ „Иван Вазов“. Какво мислите за този вид медицинско обучение?

– Аз съм в течение на целия процес по създаването на тези медицински специалности за гимназисти. Преди няколко години участвах в общите събрания на училището и тогава се роди идеята за образователен процес, насочен към медицината. Стигна се до рехабилитация и дентални асистенти.

Има двояка полза, първо здравеопазването като цялост има нужда от кадри, а това, че са рехабилитатори и дентални асистенти означава, че ще се занимават със сериозни дейности и могат да насочат усилията си към надграждане. Много е важно това да става в училище, защото професионалната ориентация на 15-16 години е нещо много сложно. На тази възраст човек по-скоро има мечти, а не професионална ориентация. Един такъв гимназиален курс в медицински контекст дава възможност за един първоначален допир до професията, което би могло да подпомогне едни бъдещи решения и едни бъдещи мечти.

Каква може да бъде реализацията на млади хора, които завършват специалностите рехабилитатор и дентален асистент в СУ „Иван Вазов“ Бургас?

– По отношение на рехабилитацията реализацията е много широка. Като започнем от козметични процедури, свързани с туризма, до чисто терапевтични медицински процедури. Денталната медицина в огромна степен е подвластна на частната инициатива, така че там винаги се търсят кадри. Надявам се във времето да претърпи нови модификации и да се подпомогнат и други сектори на здравеопазването.

Едно такова обучение как ще помогне на децата да продължат в медицинските специалности?

– Основното е, че ще получат някаква медицинска грамотност, каквато и да е тя. Защото в един такъв курс няма как да не са засегнати спешни състояния и т.н. Няма да го има това социално безразличие, когато някой човек падне на улицата!

Като възпитаник на СУ „Иван Вазов“ какви спомени имате от училището?

– О, всичко помня. И другарката Димова, и другарката Желязкова. До 7. клас бях там и естествено кой няма мили спомени от тези най-ранни години?! Чисто по детски като се преместих в друго училище, на следващата година продължих да посещавам бившите си съученици и да влизам с тях в часовете им.

Какво бихте посъветвал младите хора? Да изберат ли СУ „Иван Вазов“ и защо?

– Бих посъветвал младите хора да не гледат толкова продължително време в телефоните си, а да се огледат в средата, която обитават. Да обхванат по-голяма част от нея и да се сблъскат с колкото се може повече и различни впечатления по отношение на една потенциална бъдеща кариера в сферата на здравеопазването. В тази връзка СУ „Иван Вазов“ предоставя прекрасни възможности за получаване на начално медицинско образование. Това ще помогне на учениците да се ориентират в своите приоритети и бъдеща реализация.