Дейности на учениците от СУ „Иван Вазов“ по случай Деня на народните будители

В навечерието на един от най-българските празници 1 ноември – Денят на народните будители, бяха организирани поредица от мероприятия с учениците от СУ „Иван Вазов“ – Бургас. Най-малките ни възпитаници отбелязаха Денят на народните будители с празничен водосвет, отслужен от отец Игнатий и отец Радостин от храм “Св. Св. Кирил и Методий”. С тържествена програма децата поздравиха своите родители, а те им подариха книжки от детската писателка Стоя Маринова – Винар, която бе и техен специален гост.

По повод празника учениците от VIII клас изготвиха в часа по информационни технологии електронна кръстословица. В духа и примера на народните будители  възпитаниците от Х клас изработиха пъстри сборници по математика, чиято цел е припомняне на материал от предходни години и подготовка за предстоящото НВО.  Те ще бъдат полезни  и на съучениците им от VIII и  IX клас, при усвояване на новите знания и тяхното прилагане в света на математиката. При съвместната дейност всички деца разказаха за огромната роля на будителите като пазители на българските духовни и културни традиции. Бяха проведени множество беседи и рецитали. По инициатива на директора г-н Виктор Григоров, празничният ден завърши с тържествено полагане на венец пред паметника на бургаската поетеса Петя Дубарова. Тя е един от емблематичните творци на България, чието име е изписано със златни букви в историята на училището и на град Бургас.

Нека всички съхраним това, което сме получили от всички именити българи – будителите – отдали времето, знанията, душата си, а дори и живота си за съхранението и развитието на българския дух и род. Поклон пред тях!