Школа по керамика и пластика

Детската школа по керамика и пластика няма предшественик в страната. Тя е създадена в ЕСПУ “Иван Вазов“ – гр. Бургас през месец октомври на далечната 1971 година. Неин основоположник е учителят Кольо Арабаджиев. Детската школа по керамика и пластика съществува вече пет десетилетия през които е намерила верен път към детските сърца. Създадено е творчество богато на пластични хрумвания, на багри и с емоционална наситеност.

За да научат повече за керамиката и за това как тя се прави от децата тук неведнъж са идвали учители, възпитаници на детски градини, основни и средни училища, участници в извънкласни форми. Неведнъж гости на ателието са били делегации на учени и културни дейци от много страни на Европа, Америка и Азия.

През дългогодишното си съществуване, школата по керамика и пластика има множество участия в национални и международни изложби, изложения и конференции.

Днес неин ръководител е синът на Кольо Арабаджиев – Иван Арабаджиев. Ателието на Детската школа по керамика и пластика се намира в самото училище, на приземния етаж, а на първия етаж е изложбения кът, където могат да се видят изработените от детски ръце усмихнати слънца, грънчарски съдове, чудни фигури на хора и животни и още много други творби. И днес Детската школа по керамика и пластика продължава да се радва на изключителен интерес от най-малките деца и ученици на СУ „Иван Вазов“, да развива техните умения и да провокира детското въображение. Тя оказва благотворно влияние и при децата със специални образователни потребности, развивайки фината моторика, пространствените представи и възприятията.