Посещение в Одрин по Еразъм+

Между 9 и 16 октомври група от трима преподаватели на СУ „Иван Вазов“ – гр. Бургас посетиха гр. Одрин във връзка с изпълнението на дейности по проект Еразъм+ „Знания и умения за бъдещи успехи“. Преговорният екип на бургаското средно училище в състав Виктор Григоров (директор), Галина Вълкова (заместник директор по учебна дейност) и Петко Иванов (учител по история) участваха в работни срещи с ръководството на Професионална гимназия „Сюхейл Юнвер“ (училище – домакин по проекта) и наблюдаваха учебни занятия по „Анатомия и физиология“, „Здравословно хранене“, „Техническо обслужване на медицинска техника“ и „Долекарска помощ“.

В рамките на разговорите бяха договорени условията, при които петима ученици на СУ „Иван Вазов“ ще проведат своята производствена практика в гр. Одрин, така че да почерпят знания от чуждия опит, които след това да приложат в болниците по рехабилитация и терапия в България. И двете училища обучават своите ученици по медицински специалности:

  •  СУ „Иван Вазов“ – „Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове“, „Асистент на лекар по дентална медицина“;
  • ПГ „Сюхейл Юнвер“ – „Помощник-медицинска сестра“, „Помощник-акушерка“ и „Здравен техник“.

По време на визитата бяха посетени и Държавна болница „Султан Мурат I“ в Одрин, Дирекцията за младежта и спорта в града, СПА и козметичен център „Бабе“, където учениците на бургаското училище ще проведат своята практика.

Директорът на СУ „Иван Вазов“ сподели, че е особено удовлетворен и от визитата на екипа му в Българската църква „Св. Великомъченик Георги“ и Българското неделно училище „Иван Вазов“ в Одрин, където се проведоха срещи с отец Александър Чъкърък и българската общност в града. Тримата бургаски преподаватели участваха и в учебните занятия на малките ученици в неделното училище.

Виктор Григоров поднася своите благодарности към директора на училището-домакин по проект Еразъм+ г-н Ахмет Якишир и на цялото ръководство за топлото посрещане и гостоприемство, и за желанието за сътрудничество, като се надява в бъдеще да бъдат осъществени и други  съвместни проекти.